Aminokwasy

Produkty 1 do 9 z 103

  • 9
  • 21
  • 36
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Siatka  Lista 

  • Nazwa
  • Cena
  • Ocena
Ustaw kierunek malejący

Produkty 1 do 9 z 103

  • 9
  • 21
  • 36
Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Siatka  Lista 

  • Nazwa
  • Cena
  • Ocena
Ustaw kierunek malejący

    Każde białko zbudowane jest z aminokwasów. Odpowiednio (peptydowo) powiązane ze sobą tworzą jednolitą strukturę, której "konstrukcja" (profil aminokwasowy) uzależniona jest od rodzaju białka. W przyrodzie występuje około 300 rodzajów aminokwasów, ale tzw. podstawowych jest 20. Wśród nich są takie które organizm ludzki potrafi sam syntetyzować (endogenne) i takie które trzeba  organizmowi dostarczyć z zewnątrz (egzogenne). Spożywając posiłek białkowy, organizm musi przeprowadzić cały szereg procesów trawienia, których rezultatem jest m.in. właśnie uzyskanie wyizolowanych aminokwasów. Dopiero taka forma białka zostaje przyswojona i służy jako  materiał do wykorzystania w całej masie czynności zachodzących w ludzkim ustroju. Aminokwasy jako suplement są formą białka już strawionego, gotowego do przyjęcia, rozłożonego na części ,,cegiełki’’ poza naszym organizmem. Przyjmowanie kompleksu aminokwasów  daje trenującemu łatwą, szybką i wszechstronną możliwość użycia ich w procesach budowy i odbudowy białek w strukturach mięśniowych ale nie tylko. Te substancje biorą też udział w procesach energetycznych, hormonalnych, enzymatycznych, neurologicznych  i wielu innych. Niedobór któregoś z nich może być przyczyną zaburzeń niemal każdej funkcji.  Oczywistym staje się fakt, że osoba obciążona wysiłkiem fizycznym ma większe zapotrzebowanie na kompleksy aminokwasowe, a samo przyjmowanie odzywek białkowych jest niewystarczające pod względem szybkiego i łatwego  dysponowania poszczególnymi aminokwasami. Sportowcy niezależnie od rodzaju uprawianej dyscypliny, korzystają z tej formy przyjmowania białka, jako wzbogacenie uzupełniające odpowiednią dla siebie dietę i suplementację. Dawkowanie aminokwasów jest uzależnione od wielu czynników związanych odżywianiem, uprawianą dyscypliną, celem treningów, oraz przyjmowaniem innych suplementów. Na ogół dawkowanie waha się w granicach od 10 do 30g dziennie, w kilku porcjach pomiędzy posiłkami (mieszanie ich bezpośrednio z posiłkiem lub z białkiem, burzy ich formułę). Kompleksowe preparaty aminokwasowe nie są sobie równe. Ich jakość określona jest tzw. profilem aminokwasowym czyli formą i stężeniem poszczególnych aminokwasów. Aminokwasy pozyskane z białek roślinnych, mają dla nas mniej korzystny profil, niż te z białek pochodzenia zwierzęcego. Metody ich produkcji i uzyskane formuły, także mają wpływ na ich wartościowość.